Domov » Novice » Kultura » Slovenski avtor v fokusu: Zdenko Kodrič

Slovenski avtor v fokusu: Zdenko Kodrič


V okviru festivala Dnevi poezije in vina je Knjižnica Ivana Potrča gostila večer slovenskega avtorja v fokusu – Zdenka Kodriča.

Pod naslovom Slovenski avtor v fokusu: Zdenko Kodrič in njegova ustvarjalna prostorja so se vsestranskemu umetniku organizatorji poklonili z odprtjem razstave njegovih fotografskih del z naslovom Demontaža, pogovor z njim pa je opravil David Bedrač

O ciklu Kodričevih fotografij Demontaža je pesnik Ivo Svetina zapisal: »Kodričeve fotografije so nejasne, zabrisane, akvarelaste; kot da bi jih droban dež namočil in razmazal, omehčal konture, zabrisal globino. A kljub temu nam te predelane podobe pripovedujejo zgodbe. Fotograf ni (več) gleduh (voajer), ampak le s strastjo zamegljeno oko. Zdenko Kodrič (1949) je dolgoletni novinar in vsestranski literarni ustvarjalec. Je Grumov nagrajenec (za gledališko igro Vlak čez jezero), trikratni nominiranec za kresnika ter dobitnik Glazerjeve nagrade. Napisal je več kot deset romanov, nekaj pesniških zbirk, več radijskih iger in scenarijev za igrano dokumentarne filme, izšli sta mu tudi zbirki kratkih zgodb ter dve knjigi gledaliških iger. Slovenska gledališča so uprizorila štiri njegove gledališke igre.

(Objavljeno v oddaji Ptujska kronika, dne 28. avgusta 2024.)

Na vrh