Domov » Novice » Kultura » Simpozij ob 110. obletnici rojstva pisateljice Branke Jurca

Simpozij ob 110. obletnici rojstva pisateljice Branke Jurca


V Knjižnici Ivana Potrča Ptuj se odvil simpozij Pogledi v mladinsko književnost Branke Jurca. Z njim so obeležili 110. obletnico rojstva omenjene pisateljice.
O simpoziju
Po pozdravnem nagovoru direktorice ptujske knjižnice Milene Doberšek se je na simpoziju predstavljenih pet referatov. Red. prof. dr. Dragica Haramija je predstavila referat z naslovom Izbrana otroška kratka proza Branke Jurca, doc. dr. Vladka Tucovič Sturman referat Tema NOB v mladinskih delih Branke Jurca, doc. dr. Barbara Zorman referat Primerjava besedila in filma Ko zorijo jagode, vodja Mladinskega oddelka ptujske knjižnice Sanja Selinšek referat Liki mladostnikov v izbranih delih Branke Jurca in dr. Marijanca Ajša Vižintin referat Tema priseljenstva v delih Branke Jurca. Simpozij so sklenili z razpravo in zaključkom.
Direktorica Knjižnice Ivana Potrča Ptuj Milena Doberšek je povedala, da je Branka Jurca navdih za literarno ustvarjanje črpala predvsem iz svojih osebnih izkušenj: »Zato so njena dela za mladino še vedno aktualna. Ne oziraje se na tehnološke spremembe in sodobnejši način življenja se mladi v obdobju odraščanja soočajo z enakimi težavami, kot so se v preteklosti.« Izpostavila je še, da je Knjižnica Ivana Potrča Ptuj z Branko Jurco tesno povezana: »Jurca je knjižnici podarila del bogate zapuščine pokojnega soproga, pisatelja Ivana Potrča. Po njej je poimenovana pravljična soba Mladinskega oddelka, kjer hranimo tudi del njene literarne zapuščine.«
Vodja Mladinskega oddelka ptujske knjižnice in referentka simpozija Sanja Selinšek je opomnila, da je Branka Jurca pisala tako za otroke kot tudi za odrasle: »Njena dela, namenjena odraslim, so že bila znanstveno obravnavana, veliko manj pa njena dela za otroke in mladino. To vrzel smo želeli zapolniti in ponuditi možnost, da se tudi tem delom, pravzaprav številčnejšim, bolj posvetimo in s tem obeležimo obletnico pisateljičinega rojstva.«
O Branki Jurca
Branka Jurca je bila slovenska pisateljica in pedagoginja. Rodila se je 24. maja 1914 v Koprivi na Krasu. Kasneje se je z družino preselila v Maribor, prvo službo učiteljice je dobila pri Svetem Jakobu v Slovenskih goricah. Po nemški okupaciji Maribora se je preselila v Ljubljano in se priključila Osvobodilni fronti. Kot aktivistka je bila internirana v koncentracijski taborišči Gonars in Ravensbrück. Po vojni se je poročila s pisateljem Ivanom Potrčem. Rodila sta se jima dva otroka: Matjaž (1948) in Marjetica (1953).
Pisateljičina literarna pot se je začela že v predvojni Jugoslaviji, ko je začela objavljati v reviji Sodobnost. Kasneje je urejala reviji Ciciban (1960–1971) ter Otrok in družina (1964–1966). Odraslim bralcem so namenjene taboriščne novele Pod bičem (1945) in zbirka novel Stekleni grad (1958). Nato se je Jurca posvetila pisanju za otroke in mladino ter zanje ustvarila okoli 35 literarnih del. Njena dela so prevedena v številne jezike, največkrat je bil preveden njen roman Ko zorijo jagode (1974). Knjige za mlade bralce so ji prinesle več nagrad in priznanj. Umrla je 6. marca 1999 v Ljubljani.
O zapuščini Branke Jurca v ptujski knjižnici
Branka Jurca je bila soproga Ivana Potrča, po katerem se ptujska knjižnica od leta 1993 imenuje. Pisateljica je stkala tesne vezi tako s Ptujem kot s ptujsko knjižnico. Leta 1994 je kot govornica sodelovala na otvoritvi Mladinskega oddelka v prostorih Malega gradu. Predlagala je odprtje spominske sobe Ivana Potrča in knjižnici leta 1998 podarila bogat del njegove zapuščine. Leta 2014 je njun sin Matjaž Potrč knjižnici podaril tudi del njene literarne in osebne zapuščine: knjige iz osebne knjižnice, tipkopise njenih del, družinske fotografije, razglednice, pisma, periodiko ter nagrade in priznanja. Leta 2015, ko je Mladinski oddelek ptujske knjižnice praznoval 60-letnico obstoja, je pravljična soba dobila ime po Branki Jurca.
TEKST – vir Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

(Objavljeno v oddaji Ptujska kronika, dne 23. oktobra 2024.)

Dodaj odgovor

Za komentiranje se je potrebno prijaviti.

Na vrh