Domov » Novice » Kultura » Literarni večer s pesnico Kristino Kočan

Literarni večer s pesnico Kristino Kočan


V Knjižnici Ivana Potrča Ptuj so izvedli literarni večer s pesnico Kristino Kočan, na katerem so se sprehodili skozi njene pesmi in spregovorili o ženskah v sodobnem pesniškem svetu.

Kristina Kočan je pesnica in prevajalka, doktorirala je iz sodobne ameriške poezije na Filozofski fakulteti v Mariboru. Izdala je več pesniških zbirk, piše tudi prozo, domačini pa jo poznamo kot umetniško vodjo festivala Dnevi poezije in vina. Njena poezija je prevedena v več kot deset tujih jezikov ter vključena v številne mednarodne antologije.

Leta 2016 je doktorirala iz sodobne ameriške poezije na Filozofski fakulteti v Mariboru. Izdala je tri pesniške zbirke: Šivje (Maribor: Litera, 2018), Kolesa in murve (Ptuj: Zavod Itadakimasu, 2014) in Šara (Maribor: Litera, 2008), ki je bila nominirana za najboljši prvenec leta. Konec leta 2018 je izšla večmedijska knjiga s|prehod (Maribor: Litera), ki vključuje izbor njene poezije, avdio posnetke z njeno uglasbeno poezijo in fotografije Bojana Atanaskoviča. Leta 2009 je izšel njen prevod izbranih pesmi Audre Lorde z naslovom Postaje (Ljubljana: ŠKUC). Leta 2006 so-prevedla antologijo afriško ameriške poezije z naslovom Govoreči Boben (Murska Sobota: Separatio). Konec leta 2019 je pri založbi Litera izšel njen kratkoprozni prvenec z naslovom Divjad. Z zasedbo Brest, za katero piše besedila, je izdala tudi dve zgoščenki.

Pogovor s pesnico je vodila Sanja Selinšek.

(Objavljeno v oddaji Ptujska kronika, dne 4. oktobra 2024.)

Na vrh