Domov » Novice » Kultura » Lep obisk muzeja v prvi polovici leta in bogato poletno dogajanje

Lep obisk muzeja v prvi polovici leta in bogato poletno dogajanje


Ptujski muzej, ki je lani praznoval častitljivih 130 let delovanja, v prvih šestih mesecih tega leta beleži lep obisk. Muzej so v prvi polovici obiskali obiskovalci iz 69 držav. Kot sicer, so bile daleč najbolje obiskane zbirke na gradu (takšnih z vstopnico je bilo približno 23 tisoč). Večina je bilo domačih gostov, med njimi veliko šolskih skupin, ki so se udeležile pedagoških programov in poskrbele, da je bilo v muzeju v maju in juniju izjemno živahno. Med tujimi obiskovalci so prednjačili Madžari, sledili pa so jim Hrvati, Avstrijci, Nemci, Francozi in Italijani. Zabeležili smo tudi goste iz tako oddaljenih in eksotičnih držav, kot so Nepal, Urugvaj, Združeni arabski emirati, Maldivi, Mavricij in Reunion.
PMPO skrbi za kulturno dediščino na območju Spodnjega Podravja, najbolj reprezentativne zbirke kot omenjeno domujejo v Ptujskem gradu. Izjemen kompleks z osrednjo grajsko stavbo, upravnim poslopjem, konjušnico, žitnico, petimi stolpi in z okrog 1200 metrov dolgim obzidjem je eden največjih gradov na Slovenskem in odlična razgledna točka, saj se z njega ponuja razgled daleč naokrog.
Obiskovalci si v njem lahko ogledajo najbogatejšo zbirko historičnih glasbil na Slovenskem, kjer je razstavljena svetovna redkost – antična piščal tibia iz 2. ali 3. stoletja, v zbirki orožja pa lahko vidijo najstarejše topniško orožje pri nas. Tujce vedno pritegne in navdušuje ljudska dediščina ptujskega območja, z zanimanjem si ogledajo tradicionalne pustne like v grajski konjušnici in z veseljem pomerijo korantijo. Sprehod po grajskih sobanah v prvem nadstropju obiskovalcem razkrije grajsko stanovanjsko kulturo preteklih stoletij, med umetninami pa izstopajo dragocene bruseljske tapiserije in zbirka turkerij, slik s turškimi motivi iz 17. stoletja.
Tudi otrokom v Ptujskem gradu ni dolgčas. Za družine so na voljo poučni in zabavni Muzejski kartončki. Z njihovo pomočjo lahko v muzeju poiščejo najlepše kose grajskega pohištva ali pa umetnine, na katerih so upodobljeni zmaji. Med ogledom se lahko udeležijo tudi delavnic v grajski galeriji. V juliju smo že ustvarjali, izvedli pa jih bomo še 20. julija ter 7,. 8., 14. in 15. avgusta.
V grajski galeriji bogato likovno dediščino čez poletje dopolnjujejo umetnine sodobnih domačih in tujih umetnikov. Ti so s svojimi likovnimi deli v okviru festivala Art Stays obogatili tudi grajsko dvorišče, vzhodni grajski stolp in Miheličevo galerijo. Slednja je v prvi polovici leta gostila razstave in več predavanj ter imela 3231 obiskovalcev. Bogat program so izvedli tudi v ormoški enoti muzeja, kjer je bilo 2032 obiskovalcev.
Letos se je v muzeju zvrstilo približno 50 dogodkov, koncertov, snemanj, porok in predavanj. Kot zmeraj so bili dobro obiskani dnevi odprtih vrat: Prešernov dan, mednarodni muzejski dan in Poletna muzejska noč, ko si je muzejske razstave v grajskih sobanah v soju luči ogledalo čez 1000 obiskovalcev, ki so še pozno v noč na zgornjem grajskem dvorišču uživali na koncertu ptujskih glasbenikov.
Tudi v teh vročih dneh, ko se v sobanah Ptujskega gradu hladijo številni domači in tuji obiskovalci, gostimo odlične glasbene in druge dogodke. Po neuspehu na razpisih glede gostinske dejavnosti, so v PMPO sami poskrbeli za teraso, prav tako se lahko obiskovalci okrepčajo s kavo ipd. (avtomati v grajski kavarni).
13. julija je bil v slavnostni dvorani koncert opernih arij Opera na gradu, vrhunski brezplačni glasbeni dogodek, na katerem so se predstavili mladi pevci, udeleženci mednarodne poletne operne akademije z Medeo Iassonidi 2024. Sledijo trije koncerti iz cikla Klasični mojstri v okviru festivala Arsana, in sicer 24. julija nastopita Nika Gorič in Matjaž Balažic, 25. julija Komorni zbor Glasis in 25. avgusta Komorni zbor Kor. 21. avgusta bodo zazveneli zvoki zaključnega koncerta Seminarja godal in harmonike 2024, v septembru pa bodo slavne stare čase oživili člani društva Cesarsko kraljevi Ptuj z gosti na že tradicionalnih Grajskih igrah.
TEKST – pripravila Metka Stergar (kustosinja pedagoginja Pokrajinskega muzeja Ptuj – Ormož)
(Objavljeno v oddaji Ptujska kronika, dne 26. julija 2024.)
Na vrh