Domov » Novice » Gospodarstvo » 70 metuljev v Talumu

70 metuljev v Talumu


V Talumu letos obeležujejo 70 let od trenutka, ko je iz elektroliznih celic pritekel prvi aluminij, kar predstavlja začetek v zgodovini tovarne. Pretekli teden so na območju tovarne javnosti predstavili statuo 70 metuljev, popoldne pa podelili še priznanja sodelavkam in sodelavcem, ki so se v zadnjem letu najbolj izkazali na področju inovativnosti.

V Talumu so v čast svojemu jubilejnemu letu zasnovali projekt spodbujanja recikliranje aluminija med osnovnošolci. Rezultat skoraj leto dni trajajočega projekta – statuo 70 metuljev iz odpadnega aluminija, katere idejo je razvil akademski slikar, grafik in kipar Tomaž Plavec.

Recikliran aluminij danes oblikuje podobo 70 metuljev. Ti so zdaj ujeti v aluminij in oblikujejo aluminijasto statuo, ki krasi krožišče novega tovornega vhoda v Industrijsko cono Kidričevo

Po dopoldanski otvoritveni slovesnosti so v Talumu izvedli še 13. Dan inovativnosti ter nagradili najboljše Talumov inovatorje. V obdobju od 1. septembra 2023 do 31. avgusta letos so v Talumu zabeležili 1033 koristnih predlogov, 2 tehnični izboljšavi, ki letno prineseta več kot 100.000 evrov gospodarske koristi, ter prejeli najprej zlato priznanje Štajerske gospodarske zbornice in nato še srebrno priznanje GZS na nacionalni ravni. V okviru natečaja Upam si! pa so Talumovke in Talumovci letos podali 29 predlogov iz zelo raznolikih področij.

(Objavljeno v oddaji Ptujska kronika, dne 27. septembra 2024.)

Na vrh