Domov » Novice » Kultura » Otvoritev festivala sodobne umetnosti Art Stays 2024

Otvoritev festivala sodobne umetnosti Art Stays 2024


V Dominikanskem samostanu na Ptuju so pripravili otvoritev 22. festivala sodobne umetnosti Art Stays 2024. Uvodni del je bil plesno obarvan, saj je domača plesna skupnost GEA izvedla svobodno izrazno raziskovalni gibalni performans z multimedialno projekcijo Precipites. Sledila je otvoritev velike mednarodne razstave Ecosofismi, kustosa Mattea Galbatija. Slednji  je izbral šest umetnikov, ki svoja dela razstavljajo v štirih hodnikih Dominikanskega samostana na Ptuju. Umetniška dela na razstavi vstopajo v prostor križnega hodnika na odmerjen, skoraj neviden način. Prinašajo majhna znamenja in pomembno sporočilo. To sporočilo se nanaša na povezanost med človekom in naravo.

Letošnja edicija največjega festivala sodobne umetnosti v Sloveniji Art Stays se imenuje Prostor. Ustvarjalci se v svojih delih sprašujejo kaj je prostor, o kakšnem prostoru govorimo in ali je tisto okoli nas res vse, kar obstaja.

Od četrtka do nedelje bodo na Ptuju, v Strnišču in Majšperku skupno odprli kar deset razstav, katerim skupni imenovalec je Prostor. Po tem nabitem otvoritvenem delu festivala vas organizatorji Kulturno društvo Art Stays vabijo, da si v miru ogledate postavljene razstave, ki bodo na ogled do 8. septembra 2024.

(Objavljeno v oddaji Ptujska kronika, dne 5. julija 2024.)

Na vrh